Last news in Fakti

28 Март, 2024 19:30 2 804 9

След близо 30 г. мълчание: Кантона най-накрая коментира култовото си изказване

  • ерик кантона-
  • футбол-
  • висша лига-
  • кристъл палас-
  • манчестър юнайтед

Тогава мнозина се опитаха да разтълкуват думите му, но така и не успяха

След близо 30 г. мълчание: Кантона най-накрая коментира култовото си изказване - 1
Снимка: БГНЕС

"Когато чайките следват траулера (б.р риболовен кораб), това е защото си мислят, че сардините ще бъдат изхвърлени в морето". Това култово изказване принадлежи на Ерик Кантона и бе направено преди 30 г. на пресконференция след прословутия си кунг-фу ритник върху фен на Кристъл Палас по време на гостуване на "Селхърст Парк" през януари 1995 г. Тогава мнозина се опитаха да разтълкуват думите му, но така и не успяха. А Кантона не каза нито дума през всичките 29 години.

Сега, след десетилетия на спекулации и анализи, 57-годишният французин проговори по темата в популярното френско чатшоу C dans l'air. Той заяви, че това е било първото нещо, което му е дошло на ум, след като е бил принуден да говори пред журналисти. А почти 30-годишното му мълчание по темата било своеобразно отмъщение към пресата, която според него го била "унищожила".

"След решението на съда, от Манчестър Юнайтед поискаха да говоря пред пресата. Аз нямах желание, но според клуба беше важно. Затова се съгласих. И въпросният израз просто излезе от устата ми, а след това си тръгнах. Смисълът беше: вие ме карате да говоря, аз го правя, но никой не се интересува дали думите имат смисъл", заяви с усмивка Кантона.

Заради ритника тогава нападателят получи забрана за игра до края на сезона и едва избегна да бъде изпратен в затвора за нападение, след като присъдата от две седмици затвор беше намалена на общественополезен труд. През следващите два дни "ритникът" беше показан 93 пъти по телевизията, а по-късно Кантона каза, че съжалява само, че не го е ритнал по-силно.

Естествено, той не бе пожален от медиите, като постъпката му бе определена като "нощта, в която футболът умря от срам", "абсолютен бандитизъм пред деца", а бившият мениджър на Нотингам Форест - Брайън Клъф каза, че би му "отрязал топките".

И сега Кантона показа, че не е забравил всичко това.

"Знаете ли, пресата ме унищожи. Но в известен смисъл си отмъстих. Всички се опитваха да намерят смисъл и ме помолиха да обясня, а аз не казах нищо", добави със задоволство легендарният футболист.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПоКУРко

    2 8 Отговор
    Футболисти Сър!
  • 2 3.14К

    23 6 Отговор
    Това е истински французин, а не бабиният храненик Макрон, на който му направиха фотошоп на бицепса, удрайки боксова круша.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 не е прекалено късо името

    11 0 Отговор
    пич е , с характер, нещо като нашия Стойчков , а не като сегашните гелосани и татуирани балерини, а този фен малко му е било...

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жалко

    1 0 Отговор
    че приключи рано с национала.
    Като той, така и Жинола
  • 8 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Знаете ли? Пресата наистина и унищожава.имам чувството че всички мисирки и мисероци са от третия пол и искат според настроението да си си сменят пола
  • 9 Хаха

    2 0 Отговор
    Пич !